search

Podlaha


Celá stavba samotné chaty začala podlahou. Na první fotce jsou vidět základní trámy. Jde o rozměr trámu 25 x 15 x 5000 cm. Kdo se alespoň trochu vyzná v matematice či fyzice, lehce si spočítá, že takto velký trám člověk sám neunese. Neunesou jej ani dva lidé. Aby se nám s trámy lépe manipulovalo, poskládali jsme je s fošen, které jsme slepili a sešroubovali dohromady.

Fotografie0233P1020961P1020976

Na tyto trámy přišly menší trámky v rozměru 4×14 cm nejčastěji v délce 5 metrů. Ptáte se, jak jsem věděl, že podlaha bude dostatečně pevná a nebude se prohýbat? Pomohl opět Larry Haun, který ve své knize uvádí lehce pochopitelné tabulky. Podle nich jsem věděl, jaké trámky mám použít. Larry ve skutečnosti využívá trámky „two by six“, jejichž rozměry jsem pouze přizpůsobil metrickému systému.

Fotografie0235P1030009P1020973

V USA na trámky nejčastěji pokládají překližku (plywood). V ČR je ale překližka nesmyslně drahá. Využili jsme tedy OSB desky v tloušťce 1,8 cm. Opět jsem použil Larryho tabulky. Na trámky se nejprve vytlačilo speciální lepidlo, které zajistí, že až dřevo bude vysychat, podlaha nezačne vrzat. Následně jsme desky přibíjeli zinkovanými hřebíky 8d, což v českém ekvivalentu představuje hřebík cca 2,5 x 80 mm.

P1030021P1030023P1030025

  1. hollypavel

    Dobrý den, máme dřevjenou chatu, jednopodlaží, o rozměrech 25m2čt: plus verandu. Ale už se podlaha začíná jakoby propadat.Múžete mi poradit? Jak postupovat s opravou a cestou nejmenčího odporu. Děkuji předem za Vaší odpovjedˇ. Spozdravem H.P.

  2. honza

    Dobrý den,

    oceňuji snahu jít cestou nejmenšího odporu 🙂 Nicméně na dálku se mi v tomto případě špatně radí. Bohužel nevím, jakou metodou byla podlaha postavena, jestli nese celou chatku, nebo zda jde pouze o podlahu, která nemá nosnou funkci. Pokud by tomu tak bylo, pak cestou nejmenšího odporu by byla dodatečná montáž rámu na původní podlahu. Na rám byste pak přibil palubky nebo jiný plošný materiál. Murphyho zákony schválnosti však platí, takže se obávám, že to tak jednoduché asi nebude. Zkuste konstrukci prozkoumat, ať alespoň víte, která z možností je pro Vás reálná…
    H.

  3. Radek

    Dobrý den,náhodou jsem objevil Vaše stránky a klobouk dolů, paráda a velká inspirace. Mám už postavenou kůlnu a pergolu a uvažuji o malé chatce tvarem maringotky a dost mě zaujal ten postup rámové konstrukce.
    Jediné co pořád váhám jen spodek chatky, jestli stavět na patky…
    Co je v prostoru mezi terénem a spodními prkny? Nebude to dřevo trpět, už se k němu nedá dostat, aby se jednou za čas natřelo. Stačí natřít dřevo proti houbám ručně nebo koupit tlakově napuštěné dřevo? Koukám, že používáte něco zeleného. Na vše dřevěné k čemu se dostanu používám Karbolineum extra a k tomu k čemu se nedostanu, jsem používal asflatový lak. A proč se používají hřebíky a ne vruty? Pouze kvůli rychlosti a ceně? Děkuji za radu.

  4. Honza

    Dobrý den, děkuji za milý vzkaz. Zkusím v rychlosti odpověd, snad žádnou otázku nevynechám. Hřebíky se do konstrukčních spojů systému 2×4 dávájí – kromě zmiňované nižší ceny a rychlosti – především kvůli pevnosti spoje. Dřevo pracuje a na vrut působí síly, které jej můžou roztrhnout.
    Při stavbě na patkách je mezi terénem a trámky proudící vzduch, který zamezuje degradaci dřeva vlhkem. Já mám trámky natřebné Lignofixem. V US se používá tzv. preasure treated wood, tedy je to dřevo pod tlakem napuštěné nějakými „sajrajty“. V ČR se dá koupit něco podobného. Je však potřeba počítat s vyšší cenou a při práci se dřevem je třeba používat rukavice.
    Jinak je teoreticky možné trámky na základový rám nenatírat vůbec (v některých státech US je to běžné dle stavebního kódu) – jen pak nutné, aby bylo dřevo dobře vyschlé – ideálně kolem 10 %, přičemž je lepší, je-li vyschlé přirozeně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

close
search

Hi, guest!

settings

menu