search

Vedlejší projekt – stavba kůlny


Jak už jsem psal v jednom z předchozích příspěvků, letos v létě jsem se vrhl do dalšího projektu, kterým byla kůlna na pozemku, který máme v Jeseníkách. Kůlna byla již naprosto nepostradatelnou věcí, protože vozit neustále všechny nástroje v autě z Olomouce se prostě nedalo… 🙂

Kůlnu jsem stavěl stejným principem jako chatu – nicméně jde o zjednodušený koncept. Nebylo třeba zateplovat a střecha byla vzhledem k velikosti kůlny také daleko jednodušší. Šlo o kůlnu velikosti 2,5 m x 2,5 m. Tedy jen v rychlosti popíšu jednotlivé části stavby. Jádro kůlny bylo postaveno za jeden týden. Dodělávky trvaly zhruba další 3-4 dny.

plan

Opět jsem začínal od podlahy. Všimněte si, prosím, že pozemek je velmi svažitý, tedy vyrovnat podlahu nebylo zrovna lehké. Místo kopání hlubokých základů jsme zde použili kovové kotevní patky. Stačí je zatlouct do země a drží výborně. Do těchto patek poté přijde napevno trám, který drží dva základové trámy kůlny.

1434-patka-sloupku-k-zarazeni-zinek-zarovy

IMG_1766 IMG_1768

Následuje naše oblíbená a již známá podlaha.

IMG_1771 IMG_1777 IMG_1779

Na podlahu stěny.

IMG_1781 IMG_1786

 

Následovala střecha. Bylo potřeba připravit trámky pomocí Seat cut. U této kůlny jsem dle plánu neudělal přesah, čehož nyní malinko lituji. Příště bych ho tam dal.

Seat-Cut-1střecha 3strecha and2

IMG_1793 IMG_1808 IMG_1834

Na střechu kůlny jsme opět dali prkna a na prkna kanadskou šindel. Balík se prodává za cca 300 Kč a pokryje 3 m2. Pro nás to znamenalo tři balíky. Jednotlivé díly šindele se přibíjí tzv. hřebíky-papíráky a překrývají se navzájem. Je nutné dbát také na přesah u konce střechy (aby trámy pod střechou nevlhly).

1270-detail-1

Zvenku chaty přišla prkna 10 cm x 2,2 cm x 2,5 m (klasicky paletová prkna, která jsme nakoupili na pile za 10 Kč/ks) a částečně také dřevotřískové desky (využili jsme odpad ze staré chaty na Vysočině). Prkna i desky drží šrouby 2,5 x 4 mm opět v místech, kde jsou trámky kostry chaty.

Někoho by mohl zajímat rozpočet, proto se ho pokusím načrtnout:

  1. Ing. Jan Janošek

    Jako inspirace dobrý. Také chci letos postavit kůlnu na nářadí. Střechu bych ale udělal s přesahem pro okapy na svod dešťové vody na zalévání skleníku.

  2. honza

    Díky za vzkaz. Co se týká Vaše návrhu na přesah střechy, tak máte naprostou pravdu. Tenhle model budky na nářadí byl můj první pokus. U všech ostatních už jsem dělal prodlouženou střechu. Střecha bez přesahu totiž při dešti umožní vodě stékat na stěny a ty pak zbytečně vlhnou.

  3. Martin

    Díky za inspiraci, chystám se na něco podobného. Jen by mě zajímalo, když jsi dal takhle prkna z venku nadél – neprší ti tam, nezatéká voda? Díky, Martin

  4. honza

    Voda do boudy nezatéká, ale profukovalo tam. Což pro někoho může být výhoda – nebude tam nic plesnivět apod. Ale pokud bys nechtěl, aby do boudy táhlo, dá se zevnitř „obložit“ térpapírem (asfatovou lepenkou).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

close
search

Hi, guest!

settings

menu