search

Dokončení stěn – zevnitř i zvenku


Zvenku se na stěny po OSB deskách přidával tzv. Tyvek. Tyvek je vyroben 100% z polyetylenových vláken, za vysokého tlaku a teploty, aby tvořil mimořádně pevný tiskový podklad, ideální pro všechna použití, kde je na prvním místě trvanlivost. Tyvek kombinuje vlastnosti papíru, fólie a textilie.  Tyvek je jedinečný materiál, velmi silný a vysoce odolný proti roztržení a proražení (zdroj).

IMG_1574

Na Tyvek potom přišly tenké lišty – pomocí hřebíků 8d (přidávaly se přímo na trámky dle původního rozložení). Na lišty se přibíjely finální obklady – obkladové palubky.

IMG_1610

Palubky se řezaly na okružní pile. Nejhorší část celé chaty je vrchol pod střechou, kde se každá lišta musí přesně zaříznout. Každá palubka má pero a drážku, přičemž do sebe musí dobře zapadnout. Aby na obložení nebyly hřebíky vidět, přibíjely se palubky do pera (následně se zakryly další vrstvou). Na našich fotkách vidíte, že jsme palubky předem natřeli barvou na venkovní dřevěné obložení.

palubky1

IMG_1635 IMG_1640 IMG_1703

Na rohy chaty potom přijdou dřevěné lišty ve tvaru L. Je možné je koupit, nebo lehce vyrobit stlučením dvou palubek k sobě.

Zevnitř jsme dávali na zateplení skelnou vatu. Vždy na místa mezi trámky. Držela tam sama o sobě. Pokud by byl problém, dá se to chytnout provázkem (cik cak za trámky).

IMG_1745 IMG_1746

  1. Lukáš

    A jak jste prosím vás udělal vnitřní stěny. Udēlal jste osb zevni a na to omítku ?

  2. honza

    Vnitřní stěny jsou různé – dle místnosti a účelu využití. Vždy se na trámky dává parotěsná folie a na ní dle potřeby další materiál. Někde je osb, na které se dá tapeta. Jinde je sádrokarton a zbytek je obložen tenkými obkladovými palubkami. Je samozřejmě možné dát dovnit osb a na ni omítku, ale je to zbytečně těžké. To už máte lepší použít sádrokarton. V USA se vnitřní stěny dělaly dříve tak, že se na trámky přibily napříč tenké proužky dřeva, mezi kterými byla mezera a na to se následně dávala omítka – viz odkaz na wikipedii: „https://en.wikipedia.org/wiki/Lath_and_plaster“ Dnes už se to nedělá, protože je to časově náročné. Na druhou stranu je to velmi levné – počítáno v ceně materiálu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

close
search

Hi, guest!

settings

menu